illustration of a factory control room, pressure gauge close up, high precision gauge, metallic round dial, glass protected instrument, cinematic lighting --ar 16:9 --v 5

Verkkosivujen vastausajan mittaaminen (cURL-opas)

Käydään lyhyesti läpi kuinka verkkosivujen palvelimen vastusaikaa mitataan curl-komennolla, ja miten se voi auttaa sinua kehittämään verkkosivuston hakukonenäkyvyyttä.

Palvelimen vastusaika, jota kutsutaan myös Time to First Byte (TTFB) -ajaksi, on se aika, joka kuluu verkkopyynnön käsittelyyn palvelimella ennen ensimmäisen tavun lähettämistä takaisin käyttäjälle.

Aika, jonka palvelin ”miettii”, ennen kuin lähettää verkkosivut käyttäjän selaimelle jäsenneltäväksi.

Palvelimen vastusaika on tärkeä osa verkkosivujen yleistä suorituskykyä ja latausaikoja, ja sen mittaaminen on tärkeää seuraavista syistä:

  1. Suorituskyvyn pullonkaulat: Palvelimen vastusaika auttaa tunnistamaan mahdolliset suorituskyvyn ongelmat palvelimella, kuten hitaat tietokantakyselyt, liian suuri kuormitus tai aliresurssoitu infrastruktuuri.
  2. Käyttäjäkokemus: Nopeasti latautuvat sivut parantavat käyttäjäkokemusta, sillä ihmiset eivät halua odottaa hitaasti latautuvia sivuja. Nopea vastausaika lisää käyttäjien tyytyväisyyttä ja halua käyttää sivustoasi.
  3. Hakukonenäkyvyys: Hakukoneet, kuten Google, arvioivat sivuston latausnopeutta osana sivuston hakukoneoptimointia (SEO). Nopeammat sivut saavat paremman sijoituksen hakutuloksissa, mikä auttaa lisäämään orgaanista liikennettä ja näkyvyyttäsi.

Vastausajan mittaaminen cURL:lla

curl on monipuolinen työkalu, joka löytyy yleensä MacOS- ja Linux-käyttöjärjestelmistä. Sillä voidaan tehdä monipuolisesti erilaisia verkkokutsuja.

Palvelimen vastausaika mitataan cURL:lla seuraavasti:

curl -s -o /dev/null -w  "%{time_starttransfer}\n" https://www.enstai.fi/

cURL mittaa kuinka pitkään verkkosivulla osoitteessa https://www.enstai.fi/ kestää muodostaa vastaus. Komento palauttaa vastausajan sekunteina.

Esimerkki vastausajan mittaamisesta

juha@MacBook ~ % curl -s -o /dev/null -w  "%{time_starttransfer}\n" https://www.enstai.fi/
0.152016

Tässä vastausaika on 0,152016 sekuntia, eli 152 millisekuntia (ms).

Googlen mukaan hyvä vastausaika on alle 200 ms, eli alle 0,2 sekuntia.

Vaikuttaa siltä että enstai.fi oli sitä nopeampi vastaamaan, hyvä!

Katso myös